perjantai 4. heinäkuuta 2014

Frederic Manning - Harva Hyvin Kuolee

Frederic Manning - Harva Hyvin Kuolee 2006
"Her Privates We 1930" Like 314s.

"Näemme tuolla päivän alun, mutta luulen, ettemme koskaan näe sen loppua... pelkään että harva hyvin kuolee, joka taistelussa kuolee."
                                                                                                 Shakespeare

Fredric Manning (1882-1935) oli australialainen mutta Iso-Britanniassa uransa luonut kirjailija joka tunnetaan parhaiten omakohtaisiin sotakokemuksiin perustuvasta romaanistaan "Harva hyvin kuolee". Kirja oli suuri menestys ja monet kirjailijat ylistivät sitä. Ernest Hemingway kertoi lukevansa sen kerran vuodessa jottei unohtaisi asioiden todellista laitaa.

Harva hyvin kuolee kertoo ensimmäisestä maailmansodasta ja brittiläisistä sotilaista Ranskassa. Tarinan päähenkilönä on Bourne, muita hieman vanhempi sekä korkeammin koulutettu sotilas josta haluttaisiin tehdä upseeri. Bourne kuitenkin mielummin pysyisi tavallisena sotamiehenä. Kirja keskittyy vähemmän taisteluihin ja enemmän elämään linjojen takana sekä sotilaiden harjoituksiin ja vapaa aikaan. Sodan uhka on kuitenkin aina läsnä ja taisteluihin joudutaan.

"'Kaikki hyvin, poju?' hän huusi kiihkeästi.
Kaikki oli hyvin. Bournen nostaessa hervotonta ruumista kypärä vierähti päästä, ja paljasti pirstoutuneen kallon siinä, mistä luoti oli tullut ulos, ja vähän verta pulppusi Bournen takille ja housunpolville. Martlow'lla oli kaikki hyvin."

Pidin kirjaa mukavana vaihteluna muihin sotakirjoihin joita olen viime aikoina lukenut. Teksti on sujuvaa ja tietynlainen herkkyys kuvastuu kirjan pohdinnoista ja luinkin sen aika nopeasti. Kirjan sotilaat kuvataan valittavina sekä kiroilevina miehinä, joita ei isänmaallisuus innosta. He eivät kunnioita upseereitaan vaan pikemminkin sietävät heitä ja silloin kun ei olla taistelussa miehiä kiinnostaa ainoastaan ruoka, juoma ja seksi. Esille tulee kuitenkin sodan turhuus ja kuoleman sattumanvaraisuus.

"Ihmiset käyvät sodan; eivät pedot, eivätkä jumalat. Sota on erityisen inhimillistä toimintaa. Nimittämällä sitä rikokseksi ihmiskuntaa vastaan hukkaa ainakin puolet sen merkityksestä; se on myös rikoksen rangaistus."

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen, Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen sekä kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Klassikko"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti